AFRIKA -ZAMBIJA

37891966_473967199697337_596356797030622

V letu 2018 se je naše društvo povezalo z Afriškim društvom v Zambiji: »Twende Education for all«. Avgusta 2018 sem obiskala Center Twende v pediatrični bolnišnici in preživela nekaj tednov kot prostovoljka pri otrocih, ki so zboleli za  rakom in je njihova bolezen že v  višjem stadiju. 
Društvo Twende je ustanovila Andrea Mwalula, učiteljica razrednega pouka, ženska z neskončno energijo, ki svoje življenje brezpogojno posveča otrokom. Rodila se je v Sloveniji, pri 13 letih pa se je z družino preselila v Zambijo, rojstno državo njenega očeta. Ker se zaveda pomembnosti izobrazbe, hkrati pa jo vodi ljubezen do otrok, vso svojo strast in energijo posveča izobraževanju otrok.
     
Več kot 20 let je poučevala v Kambodji, Keniji, Tanzaniji in Zambiji. Pred nekaj leti pa je ustanovila neprofitno organizacijo Twende education for all-lerning never stops, znotraj pediatrične bolnišnice za rakave bolnike v Lusaki, ki je edina specializirana pediatrična bolnišnica za zdravljenje raka v južni Afriki. Otroci prihajajo iz različnih južno afriških držav. Nekateri ostanejo v bolnišnici več let. Spremljajo jih mame ali babice, ki zaradi otrok izgubijo službo oz. možnost dnevnega zaslužka. Spijo na tleh ob otroških posteljah.
 
Vsi otroci komaj čakajo, da se Center Twende zjutraj odpre in da lahko pričnejo z učenjem in igro. Sivino sten bolnišničnih sob zamenja razigranost in veselje, tako da za nekaj časa pozabijo na bolečino in strah. Nekateri otroci se prvič srečajo z učenjem, saj v revnih in oddaljenih vaseh, od koder prihajajo, nimajo možnosti šolanja. Zdravniki so opazili napredek pri okrevanju otrok, ki ga povezujejo se tem, da otroci niso primorani ostati cele dneve v sobah, namesto tega se z veseljem učijo, ustvarjajo in igrajo. Zaradi pozitivnega napredka so Centru Twende ponudilo dodatni prostor v oddelku za hemofilijo. Vseh otrok skupaj je sedaj že preko 100. Trenutno so zaposlene 3 učiteljice, katere Andrea financira s svojimi lastnimi sredstvi in donacijami. Zaradi širjenja v nov oddelek za hemofilijo, organizacija nujno potrebuje pomoč, saj je otrok vsak dan več.Pojavilo se je tudi vprašanje, kako pomagati mamam, ki včasih po nekaj let ostajajo v bolnicah, brez denarja, lačne, v istih oblačilih. Porodila se je ideja o izobraževanju mam, katera se že nekaj let uresničuje skozi različne delavnice, kjer se učijo novih spretnosti, katere lahko opravljajo v bolnišnici in še vedno skrbijo za otroke. 

več si lahko preberete v članku na 24 ur:

https://www.24ur.com/magazin/zgodbe/sivo-steno-bolnisnicne-sobe-zamenja-veselje-za-nekaj-casa-pozabijo-na-bolecino-in-strah.html


 

To play, press and hold the enter key. To stop, release the enter key.