MOTIVACIJSKI COACHING ZA OTROKE

(Empowering LearningTM program)

 

Motivacijski program ali Empowering Learning TM, je program, ki ga je razvila Olive Hickmott. Kot odličen matematik in hkrati dislektik je dokončala študij matematike. Svojo prvo knjigo za svoje veselje je prebrala pri 35 letih.  Je avtorica knjig kot so Bridges to Success, Recover your energy, You too can do Health, Seeing Spells Achieving, The Elephants in the Classroom.  V Angliji je ustanovila Inštitut The International Association for Health and Learning in že več kot 20 let aktivno pomaga otrokom s senzoričnimi motnjami kot so: Adhd, Disleksija, Diskalkula, Dyspraxia, Asperger sindrom.. pri učenju.

Nekatera znanja osvojimo brez posebnega treninga, kot npr. hoja, govor. Skozi razvoj in spodbudo okolice se ta proces dogaja simultano brez posebne strategije. Naravni proces pa je tudi vizualizacija besed in črk, pa vendar je veliko ljudi, ki tega ne osvoji v času odraščanja. Ta progam prebuja  te naravne  sposobnosti, katere otrok še ni osvojil. 

 

Program združuje elemente Energetsko nevrolingvističnega programiranja ENLP, NLP, meditacije in vrsto drugih tehnik sproščanja. 

photo-1549737221-bef65e2604a6.jpg

Vizualni način otroci razvijajo s svojo domišljijo. Lahko so izjemno vizualni pri 3D slikah, medtem ko  2D slike   ne znajo vizualizirati. Večina otrok, ki se težje uči, je zelo vizualna, vendar so naučeni, da uporabljajo napačne načine učenja. Večina akademskih predmetov se najhitreje nauči vizualno. Vizualno sprejemamo veliko informacij hitro in simultano.

Vendar naš šolski sistem ni prilagodljiv vsem otrokom. Namesto, da se sistem prilagaja otrokom, se morajo otroci prilagajati sistemu, kar povzroča stres med otroci in starši

 

Empowering Learning TM program je pripravljen za vsakega otroka posebej. Osredotoči se na njihove pozitive lastnosti. Otroci s senzoričnimi motnjami so velikokrat izredno vizualni, vendar ne znajo obvladovati mentalnih slik. Individualna srečanja dajo otroku možnost, da hitro napreduje in se nauči trikov, kako z malo vaje, lažje in bolj sproščeno sedi za knjigami. Ena izmed težav pri senzoričnih otrocih je odzemljenost. Saj so lahko konstantno odzemljeni, kar povzroča velike težave pri koncentraciji in fokusu.

Pomembno je, da si otrok želi spremembe in je pripravljen sodelovati. 

Za učenje je pomembno tudi, da so otroci v pravem čustvenem stanju, kadar imajo občutek, da so nesposobni, to močno vpliva na blokado informacij v možganih.  To negativno čustveno stanje je ovira za učenje, zato ta program vsebuje različne tehnike sproščanja. Na delavnici uporabljamo  EFT tehniko sproščanja, meditacijo, tehniko dihanja in druge energetske vaje za sprostitev. 

program je primeren za vsakega otrok, ki se sooča s težavo:

  • pri branju

  • pri računanju

  • ima strah pred javnim nastopanjem

  • je nervozen

  • brez motivacije

photo-1503454537195-1dcabb73ffb9.jpg

Kako vplivata zavest in podzavest na učenje?

Da bomo razumeli mehaniko učnega procesa, moramo najprej razumeti vpliv zavesti in podzavesti. Če poenostavimo, vaša zavest vsebuje vse vaše misli, katere se zavedate. Veliko več pa se dogaja v vaši podzavesti, ki ima tudi glavno vlogo v vašem življenju. Vaša zavest je na površju, lahko jo primerjamo z morjem. Površje morja je vaša zavest. Kaj pa se zgodi, ko se potopite pod vodo. To pa je čisto drug svet, večine stvari se niti ne zavedate. Vaša podzavest kroji več kot 95% vaših prepričanj. Npr. umivanje zob, oblačenje, vožnja z avtomobilom, gledanje socialnih omrežij.. vse to so že sprogramirana dejanja, katera smo že osvojili in jih izvajamo avtomatsko.Ko se pričnemo učiti nekaj novega, je to učenje zavestno. Skozi čas preide v našo podzavest, vendar šele, ko to znanje zares usvojimo.

Faze učenja so navadno sestavljene iz 4 delov.

1. Nezavedna nesposobnost – ne samo, da ne vemo. Ne vemo tudi, česar ne vemo.

2. Zavedna nesposobnost – Vemo, da nekaj ne znamo narediti. Učimo se vse pomembne elemente katere potrebujemo, da to znanje usvojimo.

3. Zavedna sposobnost – Vemo kako nekaj narediti, potrebujemo le vajo, da to znanje usvojimo.

4. Nezavedna sposobnost – ko usvojeno znanje postane navada.

 

Poglejte primer:

Učenje vožnje z avtomobilom.

1. Prvič se usedemo v avto. Ne vemo za kaj služijo vse ročice, tipalke, gumbi itd. Ne vemo kaj sploh ne vemo!

2. Po nekaj urah vožnje postajamo bolj zavestni in že poznamo ročice in prestave...Še vedno, pa smo zelo zmedeni, vse nam je nerazumljivo in zapleteno. Sprašujemo se, kako bomo zmogli. Vemo, da potrebujemo veliko znanja.

3. IZPIT! V tej fazi smo že bolj suvereni. Vemo, kaj moramo narediti v različnih situacijah.

4. Po nekaj letih vožnje, postane vse avtomatsko. Velikokrat ne vemo kako smo prišli iz enega kraja v drugega. Takrat naše znanje postane del naše podzavesti.

 

Nekatera znanja osvojimo brez posebnega treninga, kot npr. hoja, govor. Skozi razvoj in spodbudo okolice, je to naraven proces, ki ne zahteva posebne strategije. Naravni proces pa je tudi vizualizacija besed in črk, pa vendar je veliko ljudi, ki tega ne osvoji kot otrok.

Se kdaj sprašujete zakaj vaš otrok sedi ob lego kockah 4 ure, popolnoma skoncentriran medtem ko je 30 min branja skoraj misija nemogoče. Otroci se naučijo uspešno koncentrirati v enem okolju, medtem ko v drugem ne.

Večina otrok za učenje potrebuje motivacijo. Kadar je naloga prelahka, motivacija hitro pade, prav tako, kadar je pretežka.

Pri učenju novega znanja, se ponavadi soočajo z zmedo, nerazumevanjem zato že predno začnejo z učenjem, svoje misli napolnijo z negativnimi prepričanji. Vse je brez veze, ne znam , ne zanima me... za učenje pa je izrednega pomena stanje v katerem se otroci učijo. Kadar se učijo žalostni in razočarani, koncentracija močno pade.

Ena izmed odličnih tehnik, kako se znebiti negativnih čustev je EFT tapkanje. Tapkanje sprošča zastalo energijo v meridianih in pomaga reprogramirati negativno čustveno stanje posameznika.